Artikel is toegevoegd

Krijg 20% korting!arrow_drop_up

Hier moet je op letten bij het kopen van je eerste platenspeler.

  • person Raymon Koster
  • calendar_today
Platenspeler kopen

Je eerste platenspeler kopen? Hier moet je op letten!

De "ouderwetse" lp is de laatste jaren steeds populairder geworden. Veel mensen slaan Spotify over en gaan weer op zoek naar de mooiste fysieke pareltjes. Dit is ook te zien aan de sterke groei in de verkoop van platen en platenspelers. Het opsporen van de juiste albums is een leuke zoektocht, maar de juiste platenspeler vinden kan best lastig zijn. Waar moet je precies op letten bij het kopen van een platenspeler, en welke past bij jou? Wij hebben een paar tips die je hierbij kunnen helpen!

Wat is je budget?

Net als bij andere hobby's kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Heel zelden kom je een pareltje van een speler tegen in een tweedehandswinkel of op een rommelmarkt voor een schappelijke prijs. Vaak zijn de pick-ups over de jaren echter slecht onderhouden, waardoor er veel vervangen moet worden om iets van geluid te horen. Heb je hier geen kennis van, dan raden wij een nieuwe platenspeler aan met een ingebouwde voorversterker. Vrees niet, we leggen in dit artikel uit wat een voorversterker is. Het is goed om te weten dat de prijs van de meeste spelers begint vanaf €100 - €150.

Een platenspeler met ingebouwde speaker?

Platenspelers van hoge kwaliteit hebben bijna nooit ingebouwde speakers. De kwaliteit van deze speakers komt namelijk niet in de buurt van een echte setup. Er is simpelweg te weinig ruimte om een goede versterker en speakers in een platenspeler weg te stoppen. Bovendien kunnen hoge volumes trillingen veroorzaken, wat weer niet goed is voor de plaat die draait. Wil je af en toe een plaatje afspelen en maakt de kwaliteit je minder uit, dan zijn ingebouwde speakers misschien een optie. In alle andere gevallen raden wij een platenspeler zonder ingebouwde speakers aan. Dit zorgt er ook voor dat er meer budget overblijft voor de kwaliteit van de speler zelf.

 

Moet de speler een voorversterker hebben?

Er zijn een paar technische dingen die je moet weten voordat je een platenspeler kunt aansluiten. Een platenspeler heeft voorversterking nodig om het geproduceerde geluid goed te laten klinken. Op oudere versterkers zit vaak een "phono"-ingang waar je de platenspeler op aansluit. Heeft je versterker geen "phono"-ingang, dan heb je een losse voorversterker nodig. Gelukkig hebben de meeste moderne platenspelers een ingebouwde voorversterker, waardoor je deze stap kunt overslaan. Als dat het geval is, kun je de platenspeler direct aansluiten op de versterker of actieve boxen met een AUX- of tulp (RCA) stekker. Een versterker of actieve boxen zijn altijd nodig, omdat het signaal te zwak is om direct op passieve speakers af te spelen. Actieve speakers hebben een ingebouwde versterker. Kijk dus altijd goed of je platenspeler een ingebouwde voorversterker heeft, anders moet je deze nog begroten.

Filmpje uitleg voorversterkers

Welke aandrijving is het beste voor een platenspeler?

Als we het hebben over de aandrijving in een platenspeler, gaat het over de techniek die gebruikt wordt om de plaat te laten draaien. De twee meest voorkomende aandrijvingen zijn de belt drive en de direct drive. Bij de belt drive zit de motor op een kleine afstand van de plaat en wordt deze door middel van een band aangedreven. Dit zorgt ervoor dat de motor de plaat nooit zal laten trillen. Bij de direct drive zit de motor direct onder de plaat. Dit is ideaal voor dj’s, omdat de platen op hoge snelheid kunnen draaien, meer kracht hebben en langer meegaan. Als je geen dj bent, raden we in dit geval een belt drive platenspeler aan.

Een handmatige, halfautomatische of volautomatische platenspeler?

De naam verklapt de verschillen al een beetje. Het is goed om vóór het kopen te weten wat het beste bij jou past. Bij een handmatige platenspeler zet je zelf de naald op de plaat en haal je deze er ook zelf weer af. Een paar handelingen die horen bij een klassieke platenspeler. Het is echter belangrijk om de naald voorzichtig op de plaat te leggen om beschadigingen te voorkomen. Bij een halfautomatische platenspeler leg je de naald zelf op de plaat, maar haalt de speler deze eraf als de plaat is afgelopen. Een volautomatische platenspeler doet al het werk voor je. Er is geen 'beter' of 'slechter'; het gaat puur om gemak.

Een platenspeler met Bluetooth?

Heb je net een mooie Sonos- of Bose-set gekocht, kom je erachter dat je hierop geen platenspeler kunt aansluiten. Geen nood, want er zijn tegenwoordig genoeg platenspelers met Bluetooth. Niet elke vinylliefhebber wil dit toegeven, maar de kwaliteit van deze spelers komt akelig dicht in de buurt van de traditionele, bekabelde versie. Wel zijn de spelers door de Bluetooth-functie vaak wat duurder. Kun jij je platenspeler direct aansluiten op je versterker met een kabel, dan raden wij dit natuurlijk aan. De kwaliteit van de kabel blijft koning!